Dynia – niepozorne warzywo o wielkim potencjale

0
1231
Dynia – niepozorne warzywo o wielkim potencjale

Dynia jest bardzo smacznym warzywem, które oferuje dodatkowo moc składników odżywczych. Można ją przygotować na wiele sposobów – przetwory z dyni są pyszne i nadają się do długiego przechowywania. Dynię można ponadto wykorzystać do celów leczniczych i kosmetycznych. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Cała prawda o dyni

Dynia należy do roślin jednorocznych i obejmuje blisko 20 gatunków. W Polsce uprawiane są przede wszystkim takie dynie jak zwyczajna, olbrzymia i piżmowa. Każda z nich, jak i pozostałe gatunki, dzieli się na wiele odmian. Łącznie jest ich kilkaset. Popularne i chętnie wykorzystywane do dekoracji tzw. dynie ozdobne należą najczęściej do gatunku dyni zwyczajnej oraz olbrzymiej.

Dynia olbrzymia waży średnio 50 kg, ale z powodzeniem można osiągnąć dużo wyższe wyniki w uprawie. Największe dotychczas wyhodowane okazy ważyły… ponad 800 kg!

Najpopularniejszy z gatunków, czyli dynię zwyczajną, uprawia się stosunkowo łatwo. Jest ona rośliną lubiącą ciepło i światło. Przy odpowiednim nawożeniu rośnie szybko, nawet na mało sprzyjającej glebie.

Dynia jest warzywem bogatym w dobroczynne i niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu składniki odżywcze – zarówno witaminy i minerały. To prawdziwa skarbnica witaminy A i beta-karotenu. Pestki dyni są zaś doskonałym źródłem m.in. żelaza, cynku i cennych aminokwasów.

Przetwory z dyni

Przetwory z dyni można wykorzystać do różnych celów kulinarnych. Można przyrządzić z niej np. pyszne dżemy i konfitury do kanapek, a także musy do ciast i innych deserów. Ponadto świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i wędlin (m.in. pod postacią ketchupu). Przecier z dyni śmiało można wykorzystać do przygotowywania pysznych, kremowych zup i sosów. Ogromną zaletą dyni jest to, że jest bardzo uniwersalna. Równie świetnie smakuje na słodko i jako dodatek do dań wytrawnych. Komponuje się z wieloma innymi warzywami i owocami, idealnie łączy się z przyprawami – szczególnie korzennymi.

Dynia dla zdrowia i urody

Dynia to nie tylko pyszne warzywo, które można zjeść. Okazuje się ona bowiem cenną rośliną leczniczą i kosmetyczną. Pestki z dyni od dawna znane są jako skuteczny, naturalny lek przeciwpasożytniczy. Warto po nie sięgać profilaktycznie oraz pomocniczo w leczeniu, gdy stwierdzona zostanie obecność takich pasożytów, jak m.in. owsiki, glista i tasiemiec.

Dynia to też świetny kosmetyk. Olej z jej pestek działa przeciw zmarszczkom i rozstępom, świetnie nawilża skórę i łagodzi podrażnienia. Można go też wykorzystać w celu pielęgnacji włosów. Doskonale je nawilży i wzmocni. Można go stosować samodzielnie lub dodać do szamponu i odżywki. Warto wypróbować ponadto dobroczynną moc miąższu dyni, przygotowując z niego maseczkę na twarz. Zmiksowany miąższ wystarczy połączyć z odrobiną mleka, miodem i jajkiem. Mikstura taka nawilży twarz, nada jej przyjemnej miękkości i gładkości, złagodzi ewentualne podrażnienia.

Dynia to warzywo o ogromnym potencjale. Warto przyjrzeć się jej bliżej i wykorzystać na różne sposoby – zarówno do celów kulinarnych, leczniczych i kosmetycznych. Ponadto w okresie jesienno-zimowym może pełnić rolę wspaniałej dekoracji salonu lub ogrodu – do tego celu oczywiście najlepiej nadają się dynie ozdobne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here