Czym zastąpić krowie mleko?

0
1281
Mleko migdałowe zamiennikiem krowiego
fot. Pixabay.com

Choć każdy z nas zna reklamowe hasło „Pij mleko, będziesz wielki!” i pewnie sam nieraz je powtarzał, prawda jest taka, że coraz więcej osób cierpi na problemy związane z nietolerancją laktozy. W ich przypadku picie mleka krowiego nie wchodzi więc w grę. Jeśli sam szukasz jego zamienników, sprawdź w naszym artykule, które będą najlepsze!

Przeczytaj też: https://zaciszerozmaitosci.pl/nie-mozesz-pic-krowiego-mleka-sprawdz-najpopularniejsze-zamienniki/

Kiedy musisz zrezygnować z picia mleka krowiego?

Jeśli jesteś osobą, która zmaga się z nietolerancją laktozy, czas najwyższy zrezygnować z picia mleka krowiego. To schorzenie objawia się bólem żołądka, wzdęciami, biegunką. Wówczas oznacza to, że brakuje nam enzymu laktazy, który jest odpowiedzialny za trawienie pochodzącej z krowiego mleka laktozy. Głównie chodzi o mleko nieprzetworzone. Maślankę, jogurt naturalny czy śmietanę można w takiej sytuacji spożywać bez problemów ze strony układu pokarmowego.

Jakim mlekiem zastąpić mleko krowie?

Mleko krowie nie jest dla Ciebie? Nic nie szkodzi! Dziś w każdym sklepie spożywczym znajdziesz szeroki wybór mleka, które z powodzeniem Ci je zastąpi. Poniżej wymieniamy te najpopularniejsze zamienniki.

Mleko sojowe

Powstaje z ziaren soi. Może występować w naturalnej postaci, jaki i o różnych smakach. Wzbogacane jest witaminami i wapniem. Powinno się go jednak spożywać maksymalnie 50 g dziennie. Choć ma podobne właściwości jak mleko krowie, zawiera również trioglikozydy, które mogą upośledzać pracę tarczycy.

Mleko migdałowe

Ma bardzo przyjemny słodki smak, zawiera jednak znacznie mniej białka niż mleko sojowe. Za to obfituje w witaminę E. Jest najlepszą bazą do koktajli. Poza tym jest też niskokaloryczne i nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych.

Mleko ryżowe

Powstaje po zmieszaniu ugotowanego ryżu z wodą. Często jest wzbogacane wapniem i witaminą D. To doskonały zamiennik dla osób, które zmagają się z uczuleniem na soję i orzechy.

Mleko kokosowe

Powstaje z miąższy kokosa wymieszanego z wodą. Ma niewiele białka, jest za to bogate w selen, mangan, miedź i żelazo. Jest pysznym dodatkiem do kawy.

Mleko owsiane

Jest bardzo proste do samodzielnego przygotowania. Po namoczeniu szklanki płatków owsianych w wodzie przez około 8 godzin, dodajemy do nich 4 szklanki wody. Wszystko razem miksujemy i mamy mleko, które jest bardzo bogate w błonnik, żelazo i witaminy.

Zobacz też: http://www.mooseart.pl/witarianizm-jak-bardzo-radykalna-jest-ta-dieta/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here