Jak wyhodować natkę pietruszki w domu?

0
22882
Jak wyhodować natkę pietruszki w domu?

Natka pietruszki może posłużyć jako ozdoba w stylowej kuchni – zielona roślinka w pomysłowej doniczce – oraz jako świeży, zdrowy dodatek do sałatek, kanapek, młodych ziemniaczków czy nawet pysznych soków, który zawsze mamy pod ręką. Warzywo to znane jest z wysokiej zawartości żelaza, witaminy C, beta-karotenu oraz minerałów. Natkę pietruszki najszybciej wyhodujemy z korzenia, który znajdziemy w każdym warzywniaku lub w odpowiednim dziale w markecie. Możemy pokusić się również o wysiew pietruszki z nasion – wówczas zyskamy większy wybór wśród odmian, np. rośliny o karbowanych, ozdobnych listkach. W przypadku drugiego sposobu musimy jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż wzrost rośliny z nasiona trwa dłużej.

Uprawa krok po kroku

  1. Pamiętaj, że nieświeży, przywiędły korzeń nie da silnej, gęstej natki. Wybieraj korzenie jędrne, zdrowo wyglądające i najlepiej z zawiązkami listków u nasady. Pamiętaj, by korzeń nie był przesadnie oczyszczony, utrudni to proces zawiązywania się małych korzeni bocznych, a tym samym opóźni wzrost liści. Odpowiedni okaz szybciej znajdziesz na bazarku, gdzie dostawy świeżych warzyw są niemal codziennie.
  2. Korzeń pietruszki zasadź w całości – wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że uprawa się uda. Jeżeli wolisz zużyć część korzenia np. do zupy, nie martw się. Wystarczy, że odetniesz korzeń 2-3 cm poniżej nasady.

Jak wyhodować natkę pietruszki w domu?

  1. Wybierając doniczkę, zwróć uwagę na to, by była ona dostatecznie szeroka oraz głęboka, zwłaszcza jeśli zamierzasz posadzić cały korzeń. Wówczas roślina będzie miała więcej miejsca i wypuści zdrowsze, bardziej gęste liście. Pietruszka nie wymaga specjalnego podłoża. Wystarczy uniwersalna ziemia do kwiatów doniczkowych.
  2. Jeżeli planujesz wyhodować natkę pietruszki w ciepłych miesiącach, pomyśl o wystawieniu doniczki na parapet lub na balkon. Będzie tam mieć zdecydowanie więcej słońca, potrzebnego do rozwoju liści.
  3. Roślinkę podlewaj regularnie – zaraz po zasadzeniu, a następnie zależnie od potrzeb, na tyle często, by ziemia była wilgotna. Intensywność nawadniania zależy od pory roku, ilości słońca, temperatury – będziesz musiał ocenić to samodzielnie. Po 1-2 tygodniach natka powinna zacząć się rozrastać.
  4. Gdy natka będzie już na tyle duża, by zacząć jej używać, w pierwszej kolejności przycinaj pędy najdłuższe. Rób to zaraz przy podstawie. Dzięki temu natka pietruszki będzie się rozkrzewiać na boki – stanie się bardziej przysadzista, gęsta i mocna, a Ty zyskasz więcej pysznego, zdrowego dodatku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here