Przecier pomidorowy czy pomidory w puszce – co wybrać?

0
9529

Pomidory to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najchętniej wybieranych warzyw. Widać to choćby po liczbie przeróżnych przetworów na bazie pomidorów dostępnych w naszych sklepach. Koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, całe lub krojone pomidory w puszce… Czasem trudno zdecydować, co będzie lepiej pasowało do dania, które chcemy przygotować. Szczególnie często wahamy się między przecierem a pomidorami w puszce. W tym artykule spróbujemy podpowiedzieć, która opcja jest lepsza.

Przecier pomidorowy Pudliszki – w 100% naturalny skład

Przed wyborem przecieru pomidorowego niektórych wstrzymują opory przed szkodliwymi substancjami konserwującymi, które mogą się w nim znajdować. Uspokajamy – jeśli poświęcisz chwilę na analizę składu kupowanego przecieru, bez problemu wybierzesz produkt bez konserwantów i ulepszaczy. Doskonałym przykładem zupełnie naturalnego przecieru pomidorowego jest przecier pomidorowy Pudliszki. W 99,6% składa się ze zbieranych ręcznie świeżych pomidorów po przetworzeniu, pozostałe 0,4% to pełniąca funkcję naturalnego konserwantu sól oraz kwas cytrynowy w funkcji regulatora kwasowości.

W jakich potrawach przecier pomidorowy Pudliszki sprawdzi się najlepiej? Odpowiedź jest prosta – w takich, w których zależy ci na uzyskaniu gładkiej, jednolitej konsystencji oraz smaku o wyraźnej kwasowości. Doskonale będzie pasował np. do zupy pomidorowej (lub innej warzywnej, której chcesz dodać wyraźnej pomidorowej nuty) czy do potraw takich jak fasolka po bretońsku. Inny dobry pomysł na wykorzystanie przecieru Pudliszki? Sosy słodko-kwaśne do ryżu, które przyrządzisz szybko i sprawnie, dodając do przecieru kawałki ananasa i zestaw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej przypraw.

Pomidory w puszce Pudliszki – sosy i dania jednogarnkowe

Analogicznie – pomidory w puszce, krojone lub w całości, będą dobrze pasowały do potraw, w których doznania smakowe wzmagać mają wyczuwalne kawałki pomidorów. Warto też pamiętać, że pomidory z puszki charakteryzują się znacznie niższym poziomem kwasowości niż przecier pomidorowy (im bardziej przetworzone pomidory, tym bardziej ich smak staje się kwaśny).

Kiedy więc zastosować pomidory w puszce Pudliszki? Sosy warzywne i te wyraźnie inspirowane kuchnią włoską – np. sos do lasagne – wyjdą na bazie pomidorów z puszki znacznie smaczniejsze niż gdyby użyć w nich przecieru pomidorowego. Pomidory w puszce sprawdzą się też dobrze jako główny składnik sosu do pizzy. Jeśli planujesz przyrządzić warzywny gulasz, leczo na wzór węgierski lub inne danie w tym stylu, również sięgnij po pomidory w zalewie.

Warto przy tym pamiętać, że w tym artykule zawarliśmy tylko nasze sugestie dotyczące przygotowania danych potraw i wykorzystania w nich pomidorowych przetworów. Ostateczna decyzja co do wyboru między przecierem a pomidorami w puszce powinna być uzależniona od twoich doświadczeń kulinarnych i preferencji smakowych. Gotuj przede wszystkim tak, by przygotowywane przez ciebie potrawy smakowały tobie i twojej rodzinie. Jeśli wolisz zupę pomidorową z całych pomidorów, a do lasagne bardziej pasuje ci przecier – nic nie zmieniaj. Gotuj po swojemu!

Smacznego!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWybieramy rolety
Następny artykułRZS u dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here