Które produkty warto spożywać, by nasz wzrok uległ poprawie?

0
1186
co jeść żeby wzrok był lepszy?

W ciągu dnia praktycznie przez większą część czasu wpatrujemy się w ekran, jak nie komputera, to telewizora lub smartfona. W dodatku wielu z nas ma kontakt z klimatyzacją w pracy. Wszystkie te czynniki wydają się być nieszkodliwe, jednak mają znaczny wpływ na kondycję naszego wzroku. Jeżeli zależy nam na jej wzmocnieniu, warto zacząć spożywać określone produkty spożywcze. O których mowa?

Witamina A

Witamina A jest bardzo istotna w profilaktyce naszego narządu wzroku. Jeżeli dojdzie do jej niedoboru w naszym organizmie, może się to skończyć nawet kurzą ślepotą. W szczególności regularnie powinni ją zażywać kierowcy. Utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy A w organizmie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej oka nawet o 50%.

Jeżeli chcemy uzupełnić braki tej witaminy w naszym organizmie, możemy sięgnąć po gotowe suplementy diety lub urozmaicić swoją dietę i wprowadzić produkty spożywcze, które są bogate w beta-karoten. Są to głównie owoce, warzywa, nabiał i mięso, a w szczególności: marchew, szpinak, szczaw, papryka czerwona, dynia, por, cykoria, pomidor, mango, melon, brokuły, szparagi, wątróbka, żółtko jaj, masło, margaryna, tłusty twaróg, ryby oraz pełne mleko.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B odgrywają wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Jedną z nich jest utrzymanie odpowiedniej pracy narządu wzroku. Dzięki regularnemu ich zażywaniu zmniejszamy zmęczenie oczu oraz poprawiamy ostrość widzenia. W szczególności należy zadbać o odpowiedni poziom witaminy B1 oraz B2. A gdzie ich szukać w produktach spożywczych? Przede wszystkim w nasionach słonecznika, kaszy, nasionach, ryżu, jajach, serze, twarogu, rybach, pełnoziarnistym pieczywie oraz owocach i warzywach.

Luteina i zeaksantyna

Zadaniem tych dwóch związków jest ochrona wzroku przed uszkodzeniami. Luteina stanowi dla oczu filtr, który chroni je przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Z kolei zeaksantyna gwarantuję ochronę przed światłem niebieskim światłem, który znajduje się w ekranach sprzętów elektronicznych. Dodatkowo oba związki wykazują działanie antyoksydacyjne, które chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Aby zadbać o ich odpowiedni poziom, należy spożywać: szpinak, kukurydzę, zielony groszek oraz jaja.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/jakie-produkty-poprawiaja-wzrok/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here