Kolory w naszej kuchni

0
1496
Kolory w naszej kuchni

Kolorowa dieta to jedna z nowości w sposobie odżywiania. Została ona opracowana przy współpracy z Radą Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka. Ma ona kształtować zdrowe nawyki związane z odżywianiem wśród dzieci. Jednak także dorośli mogą skorzystać z dobrodziejstw tej diety. Pokazuje ona bowiem, jak różnorodne mogą być posiłki podczas odchudzania. Wskazuje także na potrzebę jedzenia dużej ilości warzyw. Według tej diety każdego dnia powinniśmy zjadać produkty w pięciu kolorach tęczy, czyli niebiesko-purpurowym, czerwonym, zielonym, białym oraz żółtopomarańczowym. Wszystkie warzywa i owoce zostały przypisane do tych grup, w zależności na ich kolor. Każda grupa posiada swoje specyficzne właściwości. Pierwsza z nich pomaga walczyć ze stresem i spowalnia starzenie się dzięki zawartości antyutleniaczy. Działa także korzystnie na nerki. Druga grupa wzmacnia naczynka włosowate oczyszcza organizm i chroni przed rakiem Kolejna z grup wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie i działa na układ nerwowy. Biała grupa chroni organizm przed zachorowaniem, działa bowiem antywirusowo i bakteriobójczo. Wzmacnia także odporność organizmu, pomaga w walce z miażdżycą i nadciśnieniem. Ostatnia z grup chroni oczy, poprawia odcień skóry i wpływa na regulację gospodarki wodnej.

nailsworld.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here