Dieta bezglutenowa — obalamy największe mity

0
1174

W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa. Jako że narosło wokół niej wiele mitów, w dzisiejszym wpisie postanowiliśmy obalić najpopularniejsze z nich.

Każdy z nas może przejść na dietę bezglutenową

Nie jest to prawdą. Dla osoby zdrowej, całkowite wykluczenie glutenu z codziennej diety może mieć negatywny wpływ na jej organizm. Gluten przyczynia się bowiem do redukcji poziomu trójglicerydów w organizmie, które to prowadzić mogą do różnego rodzaju chorób serca. Co więcej, ze względu na znaczącą zawartość glutaminy, poprawia on naszą odporność. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, iż dieta bezglutenowa stworzona została wyłącznie z myślą o pacjentach cierpiących na celiakię czy nadwrażliwość na gluten. Jak pokazują badania, stanowią oni około 7% populacji.

Dieta bezglutenowa to dobry sposób na walkę z nadwagą

Owszem, lecz nie będzie to utrata masy ciała na stałe. Po kilku miesiącach od rozpoczęcia diety bezglutenowej, osoby ją stosujące chudną, co związane jest z wykluczeniem węglowodanów, jakie znaleźć można między innymi w pieczywie oraz makaronie. Tego typu jadłospis, ze względu na dużą zawartość produktów rafinowanych, jest ubogi w błonnik, którego to niedobory przyczyniać mogą się zarówno do tycia, jak i rozwoju różnego rodzaju chorób jelita grubego.

Gluten znajduje się wyłącznie w pieczywie i makaronie

Gluten zawiera również cały szereg innych produktów nie budzących skojarzeń ze zbożami. Białko to jest wykorzystywane jako dodatek do żywności w formie środków słodzących czy aromatyzujących oraz zagęszczaczy. To popularny składnik przetworów mlecznych, wędlin, konserw, parówek, dań instant, chipsów czy dżemów.

Wyroby bezglutenowe są zdrowsze od ich naturalnych odpowiedników

By smak produktów bezglutenowych był możliwie jak najbardziej zbliżony do naturalnych odpowiedników, producenci bardzo często dodają do nich cukier oraz tłuszcze utwardzone mające na zadanie poprawić teksturę produktów. Co więcej, są one poddawane rafinacji, która to na trwale uszkadza zdrowy błonnik oraz część witamin i pozbawia produkty spożywcze smaku.

Rezygnacja z glutenu = ulga dla żołądka

Z taką sytuacją do czynienia będziemy mieć wyłącznie w przypadku osób borykających się z nietolerancją glutenu. Kilka lat temu w Australii przeprowadzone zostały badania, które wykazały, że nie tylko pacjenci cierpiący na celiakię odczuwają dyskomfort po spożyciu produktów bogatych w gluten.

Dieta bezglutenowa wyklucza możliwość jedzenia na mieście

Osoby będące na diecie bezglutenowej mogą jadać w restauracjach, lecz wybierać muszą lokale, które specjalizują się w daniach bez glutenu. Przed złożeniem zamówienia powinny one dopytać obsługę o to, w jaki sposób przyrządzane są potrawy i czy są one w należyty sposób odseparowane od dań zawierających gluten.

Musicie przejść na dietę bezglutenową? Postawcie na wygodny catering dietetyczny! Najlepszą ofertę znajdziecie z pomocą porównywarki https://dietly.pl!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here