Mała czarna, dużo zdrowia

0
66
Mała czarna, dużo zdrowia

Popularne teorie na temat kawy głoszą, że jest ona niezdrowa i powodować może nie tylko niekorzystne zmiany w kolorze uzębienia, ale również w naszym organizmie. Oskarżano ją o to, że wypłukuje wapń z kości, powoduje pryszcze, anemię, palpitacje serca. Tymczasem okazuje się, że wcale nie jest z kawą tak źle. I prócz wspaniałego smaku i pobudzania niesie za sobą inne korzyści. Pita w umiarkowanych ilościach jest po prostu zdrowa. W czym zatem może kawa pomóc. Jej tajni składnik, który odpowiada również za pobudzanie to kofeina. Nie tylko postawi nas ona na nogi rano, ale może również pobudzić układ oddechowy, stymulować krążenie, obniżać napięcie mięśni, co potwierdzają kawosze, którzy przyznają, że nic tak nie odpręża jak filiżanka kawy. Poprawia ona również samopoczucie, wpływa pozytywnie na koncentrację i myślenie. Kawa nie powoduje raka, ani nie wpływa na zaburzenie działania serca. Jest wręcz odwrotnie. Picie trzech, czterech filiżanek kawy obniża zagrożenie śmierci z powodu choroby układu krążenia o jedną trzecią. To wspaniałe wiadomości dla miłośników kawy. Działa w ten sposób, bo zawiera mnóstwo substancji przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Co więcej, picie kawy nie tylko chroni przed miażdżycą i starością, ale również polecane jest osobom na diecie. Powoduje ona, że wydziela się mniej insuliny, a tym samym spada zagrożenie zachorowania na cukrzycę typu II.

med-online.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here