Kuchnia prowansalska

0
38
Pielęgnacja włosów

Kuchnia prowansalska jest jedną z najbardziej charakterystycznych, znanych, jak i kochanych na całym świecie. Tajemnicą, jaka tkwi w tej kuchni jest to, że wyrastają tam wspaniałe, aromatyczne, no i dorodne warzywa, a także zioła. Dzięki nim praktycznie każda potrawa nabiera aromatu, jak i pomysłowości. W kuchni prowansalskiej możemy wyróżnić aromatyczne zioła, czyli czosnek, anchois, paprykę, bakłażany, cukinię, czy też pomidory, no i obowiązkowo cebulę. Jeśli chodzi o oliwę to jest ona podstawą słynnych sosów prowansalskich. Anchois najczęściej używa się nie tylko jako przyprawa do sosów, ale i mięsa, dipów, czy też surowych, albo grillowanych warzyw, grzanek. Prowansja słynie też z kolorowych targów, gdzie można znaleźć tam całe mnóstwo świeżych warzyw, jak i owoców. Kupimy tutaj nie tylko nowalijki, ale i młode sałaty, czyli Mesclun. No i nie można zapomnieć o tym najbardziej ukochanym warzywie Prowansalczyków, czyli o fasolce szparagowej, którą najczęściej robią na własny sposób.

juniorhandling.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułFilmy
Następny artykułJak zdrowo się odżywiać?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here