Jak zrobić bimber?

0
1812
Jak zrobić bimber?

Pytanie, jak zrobić bimber, często pojawia się wśród miłośników delektowania się rozmaitymi trunkami. Wiele osób wpada na pomysł, by przyrządzać samodzielnie wybrane napoje wyskokowe. Jednym z najpopularniejszych rodzajów alkoholu, które od dziesiątek lat powstaje w prywatnych domach, jest wino, piwo, nalewki, ale również słynny bimber. Całość nie jest trudna – każda osoba, która posiada niewielką wiedzę w tym zakresie, ma szansę wykonać wszystkie czynności, by na koniec cieszyć się smakiem tego napoju. Oczywiście nie trzeba dodawać, że za zadanie to mogą zabrać się jedynie osoby pełnoletnie.

Przed instrukcją, jak zrobić bimber, konieczne jest wymienienie potrzebnych składników i naczyń. Zrobienie tego trunku nie jest możliwe bez drożdży (5,7 dag), wody (125 l) cukru (ok. 15 kg), mąki kukurydzianej (3,6 kg). Przygotować trzeba również węgiel drzewny, garnki, rurki z miedzi i oczywiście szybkowar. Pierwszą czynność polega na zagotowaniu w największym garnku wody, którą następnie należy dodać do mąki. W ten sposób powstaje zacier. Gdy stanie się on ciepły, trzeba dosypać cukier oraz drożdże i pozostawić z boku na około 5 dni – aż do chwili, gdy wyrośnie.

Zacier jest gotowy w momencie, gdy nie będą na nim widoczne już żadne pęcherze. Jak zrobić bimber dalej? Na tym etapie konieczne jest użycie szybkowara. Umieszcza się w nim przygotowywany uprzednio zacier i podgrzewa – temperatura powinna utrzymać się mniej więcej na poziomie 65 stopni Celsjusza. Alkohol zaczyna się w takim wypadku parować – by go przechwycić, trzeba wykorzystać w tym celu miedziane rurki, które znajdują się w naczyniu z zimną windą. Dochodzi wówczas do skraplania alkoholu i tak właśnie tworzy się napój, znany wszystkim jako bimber. Węgla drzewnego używa się w na ostatnim etapie pracy, w celu filtracji cieczy, by była gotowa do picia.

Osoby, które nie był pewne, jak zrobić bimber, widzą teraz, że nie jest to specjalnie trudne. Warto jednak przy wykonywaniu trunku zachować wszelkie zasady związane z ostrożnością i higieną.

http://www.stazmalzenski.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here