Czy mąka ryżowa nadaje się do pieczenia?

0
1186
Ciasto z mąki ryżowej

Mąka pszenna, która jak dotąd była najczęściej używana w kuchni, ma coraz więcej zdrowych zamienników. Fani słodkości coraz częściej pieką zdrowe przekąski, takie jak ciasto z mąki ryżowej. Nie odbiegają one smakiem od tych pszennych wypieków. Mąka ryżowa dzięki swoim walorom smakowym i wartościom odżywczym zyskała w ostatnim czasie dużą popularność.

Mąka ryżowa – pochodzenie i właściwości

Jak sama nazwa mówi, to mąka, która powstaje ze zmielonego ryżu – białego lub brązowego. Jest to mąka bezglutenowa, dlatego powinny docenić ją przede wszystkim osoby chore na celiakie. Jest również zamiennikiem mąki pszennej u osób cierpiących na zaparcia i tych, którzy mają problemy z cholesterolem. Mąka ryżowa ma właściwości prozdrowotne. Jest bogata w witaminy z grupy B i inne minerały. Na dodatek zawiera dużo mniej tłuszczu. Jest szczególnie popularna w krajach azjatyckich, gdzie ryż jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Powstaje z niej dobrze nam znany makaron ryżowy. W naszym kraju często wykorzystywana jest do robienia ciasta z mąki ryżowej. Można ją również łatwo przygotować w domowym zaciszu, używając do tego młynka.

Jak przygotować ciasto z mąki ryżowej?

Mąka ryżowa jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej. Nadaje się ona do ciast, kruszonek, tart, ciasteczek i innych pysznych wypieków. Fani aktywnego trybu życia kochają ją ze względu na to, że produkty z niej przygotowane są dużo lżejsze od tych z mąki pszennej. Ciasto z mąki ryżowej będzie delikatne i puszyste, a zarazem nie będzie powodowało uczucia ciężkości. Można przygotować z niej ciasto jogurtowe, z owocami i kruszonką, a nawet kochane przez wszystkich brownie.

Mąka ryżowa ma nieco inne właściwości od swoich pozostałych zamienników. Przygotowując pyszne słodkości trzeba pamiętać o kilku zasadach. Nie klei się ona tak, jak inne mąki, więc wypieki mogą wychodzić zbyt kruche. Dlatego bardzo ważne są odpowiednie proporcje i dodatki podczas pieczenia. Dobrym rozwiązaniem może być zwiększenie ilości jajek w cieście lub tłuszczu. Do ciasta warto dodać również banana. W ten sposób będzie ono bardziej kleiste i łatwiejsze do formowania. Należy również pamiętać, że zastępując mąkę pszenną w przepisie mąką ryżową, powinniśmy użyć jej mniej, na oko 3/4 porcji. Do przygotowania ciasta z mąki ryżowej nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników. Robi się je w podobny sposób, jak zwykłe, pszenne ciasto. Ciasto przygotowane z mąki ryżowej ma jednak zupełnie inne właściwości, a na dodatek jest bogate w cenne minerały.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here